Sosyal Medya

Güncel

Kur’an Ekonomisi - Süleyman Karagülle

Bu makalem Kur’an ekonomisinin ana hatlarını verecektir.



Makalemi ilk okuduÄŸunuzda anlamanız mümkün deÄŸildir ama üzerinde durarak her cümlesini defalarca okursanız Ä°slâm ekonomisini kavramış olursunuz.

Ekonomi, bugün yaÅŸayan insanların çalışıp ürettiklerini insanlığa vererek gelecekte yaÅŸayacaklara bırakma, karşılığında geçmiÅŸteki insanların çalışıp ürettiklerini insanlıktan alarak tüketip yaÅŸama sistemidir. Ekonomi ilmi bunun ilmidir.

Yeryüzü tüm insanlığındır. Bugün yaÅŸayanlar onu imar etmektedirler. Karşılığında ondan aldıkları ile bugün yaÅŸamaktadırlar. Ä°nsanlar yeryüzünü bölüşmüşlerdir. Her çalışan veya çalışanlar grubu kendi iÅŸletmelerinde çalışırlar ve birlikte üretim yaparlar. Ãœrünleri katkıları nispetinde bölüşürler ve üretici payına düşeni baÅŸkalarına satarlar. Karşılığında tüm dünyada mevcut malların toplamından bir belge alır. Buna PARAdenmektedir. 

Bu para ile üretici maÄŸazalara gider, eskiden üretilen malları satın alır. ÃœrettiÄŸi malı tüccara satarken serbest pazarlık yapar. Alırken de maÄŸaza sahibi ile pazarlık yapar ve ona göre alır. Ãœretim yaparken küçük ortaklıklar ÅŸeklinde üretim yapılır. Çalışanlar bölüşme usulünü ortaklık içinde bölüşerek yaparlar. 

Bir kimsenin bir saatte ürettiÄŸi mal miktarı onun ücretidir. Ortak üretimdeki pay mal olarak verilir. Ortak sonra onu kendisi fiyatlandırıp satar. MaÄŸazadaki malın tüm mallar içinde deÄŸeri de fiyattır. Ä°nsanı yaÅŸattığı gün kadardır. Ekonomik deÄŸer bir saatte üretilenin yaÅŸattığı gün miktarıdır. Buna gün/saat denmektedir. 

Ekonomi ilmi gün/saati azami kılan düzeni araÅŸtıran ilimdir. Bunun azami olabilmesi için alıcı ve satıcının pazarlık yapma gücü olmalıdır. Kur’an ekonomisi bunu engelleyen etkenleri ortadan kaldırmaktadır ve bunu şöyle yapmaktadır. 

Kur’an ekonomisiNÄ° yüz hanelik semtler kurmaktadır. Burada iÅŸletmeler vardır. Küçük küçük iÅŸletmeler anlaÅŸarak üretim yaparlar. Ä°ÅŸletmelerin dört çift girdisi vardır. 

a) İlki üst yapı ve alt yapıdır. Alt yapıda arz ve talep kanunları çalışmadığı için bunlar vakıf işletmeler hâlinde işletilir.

b) Ham madde ve yardımcı madde ile su ve elektrik gibi yardımcı maddeler de arz ve talep kanunları saÄŸlanmadığı için vakıflar ÅŸeklinde üretilir. 

c) Ãœretici emek ve bakım emeÄŸi vardır. Bakımda çıkar paralelliÄŸi saÄŸlanamadığı için vakıflar ÅŸeklinde iÅŸletirler. 

d) Hizmet ve dayanışma bunların ikisinde de serbest pazarlık sağlanamadığı için kooperatifte hizmet ortaklıkları şeklinde işletilirler.

Bunların dışında malların depolanması ve nakliyesi de arz ve talep kanunları ile yapılamadığı için kamu iÅŸletmeleri ÅŸeklinde vakıf iÅŸletmeler olarak elde edilir.  

Ayrıca dayanışmanın garantisinde kredileşme yapılır. Kredide tekelin oluşmaması için faiz yoktur, onun yerine kredileşme vardır. Malların kredileşme değerleri vardır. Kasa stokları ile dengelenir. Değiştirmede arz ve talep kanunları ile yani serbest pazarlıkla, kredileşme ise kasa stokları ile yapılan hesaplarla gerçekleşir.

Stoklanamayan malların belgeleri stoklanmış olur. Girdilere pay belgeleri verilir; emeğe, yapıya, güvenceye, bakıma pay belgeleri verilir. Siparişlere alacak belgeleri verilir. Emek stok edilemez ama belge stok edilir. Böylece kredileşme fiyatları ortaya çıkar. Hatta değiştirme fiyatlarını da bu yolla tesit etme imkânı doğar.

Bir de kooperatifler veya kamu iÅŸletmelerinden yeryüzü kirası alınır, VERGÄ°budur. Bu kira üretimden bir paydır. Bugünkü vergi ve sigorta karşılığıdır. Böylece kamu giderleri ve sosyal dayanışma saÄŸlanır.

Bu makalemi okuyan eÄŸer söylediklerimi anlamışsa, sorulacak sorulara cevap verebiliyorsa Kur’an ekonomisini biliyor demektir; burada yazılanları anlamıyorsa Adil Ekonomik Düzeni bilmiyor demektir. Herkes okuyarak kendisini imtihan etsin.

Bunları bilmediÄŸimiz için iktidar oluyoruz ama muktedir olamıyoruz. 

Sadece makam ve para, sorunları çözmüyor bilmek gerekiyor. 

“Hiç bilenler ile bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer, 9. Ayet)

Süleyman Karagülle - Yeni Akit

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.